Pomoč

Pogosta vprašanja

1. Kako hitro moram porabiti zakupljeno količino SMS kreditov?

Za porabo zakupljenih SMS kreditov niste prav nič omejeni na določena časovno obdobje. Sporočila tako lahko porabite v enem tednu, v enem mesecu ali pa šele naslednje leto.


2. Je potrebno za pošiljanje SMS-ov plačevati mesečno naročnino?

Ne, za pošiljanje SMS-ov ne plačujete nobene naročnine, plačate le želeno število SMS kreditov.


3. Se lahko namesto telefonske številke izpiše želen naziv (podjetja, portala ...)

Da, namesto telefonske številke se prejemniku lahko prikaže poljuben naziv, ki je dolg največ 11 znakov. Storitev je brezplačna. V primeru, da uporabljate to opcijo, vam uporabniki na vaša sporočila ne morejo odgovarjati.

3.1 Kako vključim storitev, da namesto telefonske številke izpiše želen naziv?

V vašem profilu izpolnite polje ID pošiljatelja. Ko to naredite, morate le še v podatkih, ki jih pošiljate (preko HTTP POST ali HTTP GET), dodati parameter sId=1 in namesto številke bo prikazan vaš ID pošiljatelja.


4. Kaj je mišljeno pod "Priključnina lastne SMS dolge številke" ? Oziroma, če pošiljam SMSe, potem se prejemniku izpiše moja številka?

Lahko uporabljate svojo telefonsko številko, preko katere potem pošiljate SMS-e. Posredujete nam SIM kartico (mora biti naročniška in ne predplačniška), katero vam potem nastavimo na vaš račun za pošiljanje. V primeru, da ne zakupite lastne številke, lahko brezplačno uporabljate našo splošno "shared" številko.


5. Lahko prejemam tudi odgovore na poslane SMS-e?

Da, lahko prejemate tudi odgovore, vendar v tem primeru svetujemo, da potem uporabljate lastno telefonsko številko. Lahko se zgodi, da poleg vas še nekdo, ki uporablja našo splošno številko, pošlje SMS istemu naslovniku kot vi, in potem se ne bo vedelo, komu je njegov odgovor namenjen - vam ali temu drugemu uporabniku SMS-apija.


6. Kako poteka pošiljanje SMS-ov preko računalnika? Se pošlje na nek e-mail link z vsemi URL podatki in SMS prejme ciljni uporabnik? To lahko pošiljam preko svojega emaila na nek vaš elektronski naslov?

Postopek je sledeč: Pošlješ na e-mail: sms@smsapi.si enak URL, kot če bi ga klical preko php-ja file_get_contents na primer. Mi to preberemo in ti na isti e-mail (isti subject) odgovorimo nazaj status tega, obenem pa dobiš delivery report na URL, ki ga imaš nastavljenega v nastavitvah.
Poslan SMS e-mail klic potem prejme uporabnik v obliki SMS-a. SMS sporočila pošiljaš iz tistega e-maila, s katerim si se registriral v smsapi.si in ga uporabljaš kot uporabniško ime za vstop do aplikacije.


7. Kaj pomenita HTTP GET in HTTP POST?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) je glavna metoda za prenos informacij na spletu. Protokol je prvotno namenjen objavljanju in prejemanju HTML strani.

HTTP pozna različne zahtevke, preko katerih lahko pošiljamo informacije, dva izmed njih sta HTTP GET in HTTP POST.
HTTP GET je sestavljen iz ključ=vrednost spremenljivk in ga lahko razberemo iz URL naslova v brskalniku.
Primer:

www.smsapi.si/index.php?from=031123456&to=031654321


Vse, kar se nahaja od ? dalje je del GET zahtevka. V našem primeru imamo torej dve spremenljivki, from in to, njuni vrednosti pa sta 031123456 in 031654321. Dolžina znakov v URL naslovu je omejena, zato je omejeno tudi število znakov, ki jih lahko pošljemo/prejmemo preko HTTP GET protokola.

HTTP POST - Prav tako kot HTTP GET, se HTTP POST uporablja, ko želi klient strežniku poslati podatke, kot del zahtevka. To se dogaja npr. ko izpolnimo obrazec in izberemo "submit" oz. pošlji gumb. Njegova prednost je, da njegova dolžina ni omejena, tako kot pri GET. Poleg tega, podatkov poslanih preko HTTP POST ne moremo prebrati iz URL naslova. Pošiljanje preko HTTP POST je prikazano v našem primeru, v katerem podatke "POST-amo" s pomočjo PHP curl.

8. Ali je možno aplikacijo (modul) SMSApi implementirati v program v ki deluje v DOSu. Namen je obveščati stranke po opravljeni storitvi.

Seveda, primer pošiljanja SMS-ov iz ukazne vrstice najdete na pod dokumentacijo.

9. Podpirate vse slovenske operaterje?

Da, podprti so vsi slovenski operaterji.

10. Lahko pošiljam besedilo s šumniki?

Lahko. Če želite v vaših SMS-ih pošiljati šumnike, to lahko vključite z uporabo parametra unicode=1, ki ga pošljete skupaj z ostalimi parametri. Šumniki uporabljajo drug nabor znakov, ki zasede več prostora kot abeceda, ki ne vključuje šumnikov. Zaradi tega je dolžina enega SMS-a v tem primeru omejena na 70 znakov.

11. SMSapi Pošlji SMS deluje prek spleta ali je potrebna namenska aplikacija, ki jo namestim na svoj PC?

SMSApi deluje preko spleta. Torej, ko se prijavite v smapi.si, imate meni "Imenik", kjer lahko uvozite kontakte (excel) ali jih dodatne ročno. Nato lahko na te kontaktne številke pošiljate poljubno število SMS-ov, ki jih prej zakupite. V začetku dobite 10 brezplačnih SMS-ov, da boste lahko testirali.

12. Kako preverim, če je bil SMS uspešno dostavljen?

Poiščete zavihek Moja stran in kliknete na gumb SMS kampanje, pod lupo Možnosti se vam odprejo podatki, med katerimi je zaveden tudi status o uspešno / neuspešno dostavljenem sporočilu.

13. Kako dodam mojo telefonsko številko - številko pošiljatelja?

Številko pošiljatelja je potrebno vnesti le prvič in sicer to storite pod zavihkom Podatki računa. Povsem spodaj imate obrazec za vpis vaše telefonske številke. Po vnosu v kratkem na svoj mobilnik prejmete SMS z geslom, katerega vpišete in s tem potrdite, da ste res lastnik telefonske številke. Lahko vnesete in uporabljate več različnih telefonskih številk.

14. Lahko pošljem več prejemnikom naenkrat?

Seveda, lahko jih izbirate iz imenika ali pa uredite skupine in potem naenkrat razpošljete SMS-e vsem, ki so dodeljeni izbrani skupini.

15. Koliko SMS-ov lahko pošljete na časovno enoto?

Načeloma je prepustnost za Slovenijo okoli 50.000 SMS-ov na uro. Problem je pri operaterjih in sicer je odvisno kakšna je čakalna vrsta SMS-ov pri njih in tudi ob kateri uri se pošlje. Največ težav ima TUŠ saj je njihova propustnost le 5 sms/sekundo. 

16. Ali omogočate nakup ključne besede in storitev plačljivih SMS sporočil?

Sprva so bile tudi t.i. zaračunljive storitve in možnost zakupa ključnih besed v naši ponudbi, vendar pa smo pred kratkim tovrstno storitev ukinili predvsem zaradi velikega povpraševanja in majhne realizacije, kar pa je predstavljalo velik administrativen strošek. 

17. Je poleg lastnih obstoječih strank možno v vašo aplikacijo uvoziti kar mobilne številke iz TIS? Kakšne so vaše izkušnje in kaj je na tem področju zakonsko dovoljeno?

Za enkrat je možno uvoziti telefonske številke le preko Excel datoteke, ki je sicer res povsem enostavna. Iz zakonskega stališča verjamemo, da velja za pošiljanje SMS-ov povsem enaka zakonodaja kot pri pošiljanju elektronskih sporočil - pošiljamo lahko le tistim, ki so nam to dovolili oz. se prijavili na naš t.i. mailing. Enako potem velja pri SMS-ih, če je stranka prijavljena na našo storitev oz. seznanjena s tem, da obveščate tudi preko SMS-ov, potem je to v redu. Če pa boste pošiljali oglasno sporočilo na poljubne telefonske številke, pa lahko kaj hitro naletite na težave.

18. Ali SMSAPI podpira pošiljanje SMS-ov preko HTTPS protokola?

Da, uporabniki lahko SMS-e pošiljajo preko HTTPS protokola. V tem primeru je edina "sprememba", ki jo morate narediti, da v URL-ju, http://www.smsapi.si/poslji-sms?... http zamenjate s https.

19. Ali lahko prejemnik odgovarja na SMS-e, ki jih pošljem preko e-maila in ali lahko odgovore prejmem nazaj na e-mail?

Privzeto SMSAPI ne podpira prejemanja odgovorov na e-maile, ker je njegova "naloga", da uporabnikom posreduje odgovore na nek URL naslov, kjer morajo oni sami poskrbeti, da se z odgovorom "nekaj naredi". Odvisno od vsakega uporabnika, glede na njegove potrebe.

Da lahko uporabniki odgovorjajo na vaša sporočila, je potrebno narediti več stvari:
1. v vašem profilu nastaviti, da želite prejemati na odgovore na SMS sporočila.
2. vpisati url naslov na katerega želite prejemati SMS-e.
3. sprogramirati skripto na URL naslovu, ki ste ga vpisali v 2. koraku.

Če želite, da vam mi sprogramiramo skripto, ki bi vam te odgovore posredovala na email, nas kontaktirajte.

20. Kako zanesljiva je vaša storitev?


Uporabljamo telekomunikacijski vod Telekom Slovenije. S tem zagotavljamo 99.9% zanesljivost delovanja, tako znotraj Slovenskega omrežja, kot v tuja omrežja.

21. Pošiljamo ogromno SMS-ov, je možno mesečno obračunavanje poslanih SMS-ov?

Da, možen je poseben dogovor v primeru pošiljanja večjih količin SMS-ov vsak mesec. V tem primeru je potrebno ob prvem nakupu zakupiti večjo količino SMS-ov, nakar vam omogočimo pošiljanje neomejenega števila SMS-ov. Poslana SMS sporočila se obračuna vsak konec meseca.

22. Če zakupimo lastno številko nas zanima na kakšen način je možen izvoz podatkov iz baze?

API-ju se definira url, npr. matic.com/prejmi-sms-e. SMSAPI potem vsakič, ko dobi odgovor ali potrdilo o dostavi, ki je namenjeno njemu, "obišče" ta url in mu na ta način posreduje podatke, ki jih uporabnik pričakuje (od koga, h komu, kdaj, odgovor, id smsa...). Potem pa se naredi s temi podatki karkoli hoče. Lahko se jih shrani v bazo, v datoteko ... po želji. 

23. V koliko dneh se aktivira lastna številka?

Navadno v roku 1 tedna ali celo manj.

Tehnična pomoč

1. Navodila za integracijo

Opis procesa integracije SMS API vmesnika v spletno stran najdete na povezavi: Dokumentacija.


2. Primeri aplikacij v PHP-ju

Skripte primerov v PHP najdete na povezavi: Primeri


3. Pošiljanje SMS-a

SMS lahko pošiljamo na več različnih načinov. Najbolj vam priporočamo pošiljanje preko HTTP POST protokola, saj je dolžina URL naslova pri HTTP GET omejena. V primeru, da želite imeti v vaši aplikaciji obrazec, preko katerega bodo SMS-e pošiljali uporabniki, ne "POST-ajte" vsebine obrazca direktno na naš url, ampak njegovo vsebino najprej filtrirajte in validirajte.


Zgled pošiljanja SMS-a

 
//prepare data
$url = 'https://www.smsapi.si/poslji-sms';      //url we are posting to (defined in sms api documentation)
$data = array('un' => urlencode('api_username'),   //api username
       'ps' => urlencode('api password'),   //api pass
       'from' => urlencode('031492148'),   //don't send as int
       'to' => urlencode('031492148'),    //don't send as int
       'm' => urlencode('Testno sporocilo'), //msg
       'cc' => urlencode('386')        //don't send as int 
       );

$response = doPostRequest($url, $data);
echo($response);


/**
 * Posts $data on $url and returns content of website
 * POST request was made to.
 * 
 * @param $url - url where we are posting data
 * @param $data - array with key => value pairs for post 
 *        e.g. array('un' => 'example', 'ps' => 'pass', ...)
 *
 * @return string
 */
function doPostRequest($url, $data) {
  // Initialisation
  $ch=curl_init();
  
  // Set parameters
  curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, $url);
  curl_setopt($ch, CURLOPT_AUTOREFERER, true);

  // Activate the POST method
  curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
  curl_setopt($ch, CURLOPT_POST, 1) ;
  
  // Request
  curl_setopt($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $data);
  curl_setopt($ch, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER, 0);
  curl_setopt($ch, CURLOPT_SSL_VERIFYHOST, 0);
  
  // execute the connexion
  $result = curl_exec($ch);
  
  // Close it
  curl_close($ch);
  
  return $result;
}

4. Prejemanje poročil o dostavi in odgovorov na SMS-e

Poročilo o dostavi vključite tako, da med poslane parametre dodate "dr=1". Če lahko uporabniki odgovarjajo na vaša sporočila, jih prejmete na isti URL naslov, kot poročila o dostavi.


Zgled prejemanja poročila o dostavi

//if $_GET['id'] is set, we know it is a delivery report, otherwise reply text
if(isset($_GET['id'])) {
  $id = (int)$_GET['id']; //id-s are allways int
  $status = strip_tags($_GET['status']);
  
  //do whatever you want here. Maybe store it to database
  //we will just echo sms ID and status.
  echo 'SMS ID: ' . $id . ' STATUS: ' . $status;
} else {
  $id = (int)$_POST['smsId'];
  $msg = strip_tags($_POST['m']);
  $fromNumber = $_POST['from']; //replier
  $toNumber = $_POST['to']; //number to which user replied to (can be shared from SMSAPI or own)
  $date = date('Y-m-d', (int)$_POST['time']);
  
  echo 'SMS ID: ' . $id . ' MSG: ' . $msg . ' FROM: ' . $fromNumber . ' TIME: ' . $date;
}

5. Poizvedba o ceni sporočila

//send API username and pass to SMSAPI and fetch result 
$response = file_get_contents('http://www.smsapi.si/dobi-ceno?un=API_USERNAME&ps=API_PASS');

//do we have more than one quote for SMS-es?
if(strpos($response, '##') !== false) {
  //get values in array
  $quotes = explode('##', $response);
  print_r($quotes);  
} else {
  echo $response;
}