Prilagoditev cenika smsapi.si glede na spremembe na trgu

19.08.2022

1. septembra se na slovenskem mobilnem trgu spreminja cena SMS prometa, hkrati pa prihaja še do nekaj drugih sprememb. Nekateri slovenski operaterji so doslej za ceno enega SMS sporočila omogočali pošiljanje kar štirih partnih SMS sporočil, kar predstavlja 640 znakov. Slovenija je bila na tem področju posebnost, v septembru pa se ta praksa končuje.

Prekinja pa se še druga posebnost slovenskega trga in sicer ne-obračunavanje meoperaterskega SMS prometa. Odslej si bodo operaterji med seboj obračunavali terminacijski pribitek, kar za končnega potrošnika žal ni najboljša novica - cena SMS sporočil se namreč zaradi tega dviguje.

Ker je storitev smsapi.si odvisna od cen na tem trgu, smo tudi pri nas primorani uskladiti cenik, ki bo veljal od 1.9.2022 dalje.

Nov cenik:

ŠteviloCenik SMS kredita
500 - 999 kreditov 0,06 EUR
1000 - 4999 kreditov 0,05 EUR
5000 - 24999 kreditov 0,045 EUR
25000 - 99999 kreditov 0,038 EUR
+100000 kreditov 0,032 EUR

 

Obračunska dolžina SMS

Poleg spremembe cene se 1.9. spreminja tudi obračunska dolžina SMS sporočila. Po tehničnih standardih ta znaša 160 znakov, kar že leta velja v mednarodnem prostoru in tudi ponekod v Sloveniji.

Dolžina 160 znakov bo veljala samo pri pošiljanju sporočil, ki vsebujejo znake, ki ne zahtevajo enkodiranja. Če npr. želite pošiljati šumnike, ki niso del 7-bitne abecede GSM, morate uporabiti Unicode enkodiranje. To je abeceda, ki uporablja do 16 bitov za predstavitev vsakega znaka. Ker sta za posamezen znak uporabljena 2 bajta, se končna velikost posameznega SMS sporočila zmanjša na 70 znakov Unicode.

V izogib nesporazumu navajamo dva primera:

  • SMS sporočilo, ki vsebuje 380 znakov (brez šumnikov in posebnih znakov), odbije 3 kredite.
  • SMS sporočilo, ki vsebuje 250 znakov s šumniki in posebnimi znaki, odbije 4 kredite.

 

Tehnična sprememba: Unicode privzeto izklopljen

Doslej pošiljanje sporočil v načinu Unicode (parameter unicode=1 oz. unicode=true) za nas cenovno ni predstavljalo razlike, zato tega tudi nismo obračunavali in smo vsa sporočila, ne glede na nastavitev parametra unicode, pošiljali dalje v načinu unicode.

Zaradi uvedenega razlikovanja obračunske dolžine pri unicode/ne-unicode sporočilih pa moramo odslej to nastavitev upoštevati. Privzeti način v primeru neobstoječega parametra unicode, bo unicode=0 oz. unicode=false. Če parametra unicode ne vključujete v http klicu se bo torej takšno sporočilo dostavilo brez šumnikov oz. posebnih znakov.

Podobno pri pošiljanju preko spletnega vmesnika - ne glede na vašo izbiro, se je vedno pošiljalo v načinu unicode. Odslej morate eksplicitno izbrati kljukico poleg možnosti "Unicode - omogoči pošiljanje posebnih znakov".

 

Aktualnost SMS kanala

Verjamemo, da prilagoditev cenika ni najboljša novica. Treba pa je pogledati celotno sliko uporabnosti in penetracije SMS kanala. Ta je namreč v primerjavi z alternativnimi kanali še vedno številka ena tako po zanesljivosti, kot po dostavljivosti in končnemu odzivu prejemnikov.

V ekipi Smsapi in v Ms3 d.o.o. smo se zopet potrudili, da našim strankam zagotovimo kar najboljšo ceno, na voljo pa smo tudi za nasvete, kako iz SMS kanala iztisniti največ.

Za kontakt glede vseh sprememb in novosti smo vedno na voljo na info@smsapi.si oz. med delovnim časom na telefon 0590 53 901.

https://www.smsapi.si/cenik

Lp, Ekipa Smsapi.si

Nazaj