Sprememba pravnih obvestil, sprememba pri cenah SMS in obračunu sporočil

12.07.2022

Slovenski mobilni operaterji nam sporočajo, da se s 1.9. obračun sporočil usklajuje z mednarodno prakso. Slovenija je že leta na tem področju posebnost zato, ker si mobilni operaterji medsebojnega SMS prometa ne obračunavajo. SMS ima enako ceno ne glede na to, kateri operater je vhodni in kateri ciljni. 

Spremembe

S 1.9.2022 se na tem področju uvaja obračunski pribitek za medoperatersko dostavo SMS sporočil. Višina tega pribitka je še neznana.

Druga sprememba, ki ravno tako stopa v veljavo s 1.9. pa je obračunska dolžina SMS sporočila. Po tehničnih standardih ta znaša 160 znakov, kar že leta velja v mednarodnem prostoru in tudi ponekod v Sloveniji. Pri Smsapi smo vse doslej lahko zagotavljali, da se kot en SMS šteje vse do 640 znakov dolžine. S 1.9.2022 bo ta dolžina usklajena z mednarodno prakso in bo postavljena na 160 znakov.

Dolžina 160 znakov bo veljala samo pri pošiljanju sporočil, ki vsebujejo znake, ki ne zahtevajo enkodiranja. Če npr. želite pošiljati šumnike, ki niso del 7-bitne abecede GSM, morate uporabiti Unicode enkodiranje. To je abeceda, ki uporablja do 16 bitov za predstavitev vsakega znaka. Ker sta za posamezen znak uporabljena 2 bajta, se končna velikost posameznega SMS sporočila zmanjša na 70 znakov Unicode.

V izogib nesporazumu navajamo dva primera:

  • SMS sporočilo, ki vsebuje 380 znakov (brez šumnikov in posebnih znakov), odbije 3 kredite.
  • SMS sporočilo, ki vsebuje 250 znakov s šumniki in posebnimi znaki, odbije 4 kredite.

Rešitve

Ker se v ekipi Smsapi in v Ms3 d.o.o. vedno trudimo, da lahko končnim strankam zagotavljamo optimalno ceno, tudi sedaj poskušamo najti način, da bodo naše storitve in dostava SMS sporočil ostale cenovno na dostopni ravni. Na tem mestu dajemo tudi namig, da v Ms3 d.o.o. že dlje časa pripravljamo popolnoma prenovljeno storitev, ki bo poleg SMS vključevala tudi konkurenčne kanale in vam s tem omogočala zanesljivo in ugodno komunikacijo z vašimi strankami. Vse skupaj pa v obliki, ki bo za vas bistveno bolj prijazna, preprosta in učinkovita.

Sprememba splošnih pogojev

Ker se določenim podražitvam kljub temu ne bomo mogli izogniti, smo z današnjim dnem spremenili splošne pogoje. Spremembe so vezane na zgoraj opisane prilagoditve na trgu SMS prometa. Ker predvidevamo občuten dvig cene SMS sporočil, zakupljena cena kreditov velja do vključno 31.8.2022. Po tem datumu se bo preostala kvota ustrezno prevrednotila na raven, ki je za Ms3 d.o.o. še ekonomsko upravičena.

Takoj, ko bodo končne cene znane, bomo posodobili oz. objavili tudi cenik, ki bo pri nas veljal od 1.9. dalje.

Za kontakt glede vseh sprememb in novosti smo vedno na voljo na info@smsapi.si oz. med delovnim časom na telefon 0590 53 901.

https://www.smsapi.si/pravna-obvestila

Lp, Ekipa Smsapi.si

Nazaj